HOE WERKT BOWEN?

De specifieke bewegingen die gemaakt worden over de spieren, ligamenten en fascia, brengen het lichaam in een proces van zelfherstelling. Deze bewegingen geven signalen aan het lichaam om het genezingsproces te starten. Zij stimuleren het zenuwstelsel, geven opgeslagen energie vrij en communiceren door heel het lichaam via de fascia zodat een reactie wordt opgewekt. Het is met deze reactie dat het her-aanpassen begint en dat er een nieuw evenwicht wordt gerealiseerd.

WIE OF WAT KAN HET HELPEN?

Gezien de zachte aard van de therapie kan deze toegepast worden op alle leeftijdsgroepen en in alle verschillende gezondheidstoestanden. Er bestaan geen gekende negatieve neveneffecten, hoewel reacties op de behandeling normaal zijn en deel uitmaken van het proces. Studies over Bowen therapie tonen de doeltreffendheid aan voor hamstringblessures, astma, schouderblessures en rugpijn. Het kan aangewend worden bij zwangerschap om baby’s in stuitligging te draaien en bij kleine kinderen om kolieken te behandelen. Bij terminaal zieken wordt Bowen toegepast om ongemakken te verminderen en kwaliteit van leven te bevorderen. Bowen werkt eigenlijk op alles zoals wordt aangetoond bij de eerste illustratie.

Er komen ook steeds meer bewijzen dat kinderen met autisme, spastische verlamming en leerproblemen ook voordeel ondervinden van Bowen. Het werk van Howard Plummer op dit gebied wordt hoog gewaardeerd en erkend in Groot-Brittanïe.

Hier een artikel in het Engels uit de Irish Times: Article Irish Times.pdf en een interview op Radio X.